Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
19 May 2023

10 tips voor het starten als nieuwe Mac-gebruiker


Als je de trotse eigenaar bent van een nieuwe Mac, gefeliciteerd! Als dit jouw eerste Mac is, dan zal het even wennen zijn, vooral als je overstapt van een pc. In deze blog, ontworpen voor beginners van macOS, zullen we de belangrijkste eerste stappen voor instellingen bespreken en onze keuze delen voor de top 10 tips en trucs voor nieuwe Mac-gebruikers, zoals jij.

Beginnen met macOS

Laten we eerst beginnen met de basis (voor nieuwelingen)...

macOS is het besturingssysteem dat door Apple is ontworpen en elke Mac aandrijft. Veel apparaten gebruiken macOS, waaronder iPad, iPhone, Apple Watch en AirPods. macOS staat bekend om zijn beveiliging, betrouwbaarheid en geavanceerde technologie - en bovendien staat het bekend als gebruiksvriendelijk (een grote overwinning voor nieuwe gebruikers!).

Als u als levenslange Windows-gebruiker naar de Mac komt, of misschien bent u gewoon een paar jaar weg van het platform geweest, dan zijn er tonnen geweldige video's op YouTube die u kunt bekijken om jezelf opnieuw kennis te laten maken met macOS. Deze video biedt een geweldig overzicht van alle UX/UI-keuzes die een Mac tot een Mac maken.

En deze video biedt een geweldig startpunt voor iedereen die overstapt van Windows en zich zorgen maakt over het verliezen van enkele van de geweldige productiviteits-verhogende functies van dat platform, zoals Window-snapping en de kracht van Windows Alt-Tab.

Het instellen van jouw apparaat Hier zijn een paar belangrijke stappen die je moet nemen bij het eerste instellen van jouw Mac:

  • Stel jouw Apple ID in: Je moet eerst een Apple ID en Apple ID-wachtwoord aanmaken (tenzij je er al een hebt van een ander Apple-apparaat). Hiermee kan je verbinding maken met iCloud op al jouw apparaten, zodat je contacten, foto's, agenda's en meer kunt delen.
  • Stel jouw e-mail in: De Mail-app van Apple bevindt zich in de Dock van uw Mac en kan verbinding maken met bijna elke e-mailservice.
  • Sluit jouw printer aan: Om jouw printer aan te sluiten, open je Systeemvoorkeuren > Printers en scanners > Voeg printer, scanner of fax toe en selecteer je jouw apparaat.

Top 10 tips en trucs voor beginners van macOS, je wordt niet meteen een power user, maar door deze tips en trucs te leren ben je goed op weg!

1 Maak een back-up van jouw apparaat



Je kunt jouw Mac back-uppen met Time Machine, een ingebouwde functie waarmee je jouw Mac kunt herstellen vanuit een Time Machine-back-up als je ooit bestanden verwijdert of er geen toegang tot hebt. Het mooie van Time Machine is dat het automatisch jouw machine back-upt en het je in staat stelt specifieke back-ups te herstellen. Bijvoorbeeld: Stel dat er een versie van een bestand is met een specifieke bewoording of afbeelding die je op een specifieke datum hebt veranderd. Met Time Machine kan je terugbladeren naar dat bestand en het herstellen vanaf het specifieke moment waarvan je weet dat het er zo uitzag als je wilt.

2 Gebruik het Help-menu

Het Help-menu bevindt zich in de menubalk en brengt een zoekveld, inhoudsopgave, snelkoppelingen en andere handige tips naar boven. Het is behoorlijk krachtig. Bijna elke vraag die je hebt over uw Mac, kan beantwoord worden door jouw Mac.

3 Klik op het Apple-menu

Het Apple-menu bevindt zich in de linkerbovenhoek van uw scherm en geeft toegang tot systeeminstellingen, de App Store, documenten en meer. Het is een van de meest kenmerkende eigenschappen van een Mac en het klikken daarop is nog steeds het begin van menig tutorial.

4 Bezoek de Mac App Store

Net als op een iPhone of iPad biedt de App Store een handige manier om software te downloaden voor jouw Mac, met hetzelfde Apple ID en wachtwoord dat je gebruikt voor Muziek- en iPhone apps.

BONUS TIP: macOS staat standaard alleen downloads toe vanuit de Mac App Store. Maar stel dat jouw favoriete browser Firefox of Chrome is? Die staan niet in de Mac Store, dus wat moet je doen? Gelukkig kan je naar de instellingen van de Mac gaan en deze instelling uitschakelen.
Zo doe je dat in macOS Ventura: Klik op het Apple-menu > Klik op Systeeminstellingen > In de app die verschijnt, klik je op Privacy & beveiliging aan de linkerkant > Scroll naar beneden naar het gedeelte Beveiliging aan de rechterkant > Klik op het dropdown-menu naast "Sta downloads van apps toe van" en selecteer "App Store en geïdentificeerde ontwikkelaars". Je moet dan jouw wachtwoord invoeren om de wijziging te bevestigen.

BONUS BONUS TIP: Je zult merken dat de optie niet is om "alle apps" toe te staan. Het gaat om het downloaden van apps van geïdentificeerde ontwikkelaars. Dit omvat grote ontwikkelaars zoals Google en Firefox, maar misschien probeer je een hulpprogramma te installeren dat macOS niet toestaat, zelfs niet met deze instelling aan. In die gevallen ga je gewoon terug naar Systeeminstellingen > Privacy & Beveiliging > Beveiliging en je zou vermelding moeten zien van de app die je heeft geprobeerd te installeren. Je ziet een knop met de tekst "Toch openen". Door op deze knop te klikken, zou je de app moeten kunnen installeren. 

5 Gebruik Spotlight!

Spotlight bevindt zich in de menubalk van jouw Mac en is de ingebouwde zoekbalk voor heel macOS. Het helpt je snel dingen op jouw computer te vinden zoals documenten, apps, contacten en meer. Om Spotlight te openen kan je op het vergrootglas in de menubalk klikken of je kunt Command + Spatie op jouw toetsenbord indrukken. Deze toetsencombinatie wordt al snel de belangrijkste manier waarop veel Mac-gebruikers met hun computer omgaan omdat het de snelste manier is om te komen waar je naartoe wilt.

6 Leer de Finder kennen

De Finder is de thuisbasis van het macOS-bestandssysteem. Maar er zijn veel ontwerpverschillen die het onderscheiden van de Windows Verkenner. Veel hiervan zijn ontwerpkeuzes die je meer visuele informatie geven over de mappen en bestandstypen waarin je bladert. Een groot deel van de kracht van de Finder ligt in de aanpasbaarheid ervan.

BONUS TIP: Een van de coolste functies in Finder is Snelle weergave. Snelle weergave geeft je onmiddellijk een voorbeeld van een bestand door het bestand met één klik te selecteren en vervolgens op de spatiebalk te drukken. Als je bijvoorbeeld een Word-document of een foto selecteert en Snelle weergave gebruikt, zie je meteen een voorbeeld van dat document of beeld alsof je Word, Pages of Foto's had geopend. Maar Snelle weergave opent het in een fractie van een seconde en je hoeft geen app te openen of te sluiten als je alleen maar een bestand wilt bekijken.

7 Gebruik Mission Control om georganiseerd te blijven

Mission Control is de nieuwste evolutie van app-, venster- en bureaubladorganisatie in macOS. Soms kan het bureaublad behoorlijk rommelig worden, daarom geeft het openen van Mission Control je een overzicht van jouw hele Mac door al die visuele rommel te laten exploderen. Het toont al jouw geopende apps, alle geopende vensters van die apps en laat zien in welke Spaces ze geopend zijn.
Om Mission Control te openen:

  • Veeg omhoog met drie of vier vingers op jouw trackpad, of tik twee keer met twee vingers op het oppervlak van jouw Magic Mouse.
  • Open de Mission Control-app, gevonden in de map Toepassingen op de Finder.
  • Druk op de Mission Control-toets op jouw Apple-toetsenbord of Touch Bar.

Zodra je Mission Control opent, zie je een balk bovenaan met voorbeelden van één of meerdere bureaubladen. Dit zijn jouw Mac's Spaces. Spaces is de macOS-term voor virtuele bureaubladen. Om een Space toe te voegen, kan je op de plusknop aan de rechterkant van het scherm klikken. Wanneer je een nieuwe Space opent, kan je geopende vensters er naartoe verplaatsen door ze eenvoudig naar die open Space te slepen. Of je kunt een nieuwe Space maken die volledig is toegewijd aan één app door een venster of app naar een open gebied van de Spaces-balk te slepen.


8 Pas het Dock aan

Het Dock bevindt zich onderaan het scherm van de Mac - je kunt het Dock aanpassen zodat het de apps toont die je regelmatig gebruikt en wilt zien. Standaard worden bepaalde apps weergegeven op het Dock. Om ze te verwijderen, klikt en sleep je de app gewoon weg van het dock en houd je jouw touchpad of muisknop ingedrukt. Nadat je hebt vastgehouden, verschijnt het woord Verwijderen en wanneer je loslaat, wordt het pictogram uit het Dock verwijderd.
Om een pictogram aan het Dock toe te voegen, open je de app en klikt en sleep je het pictogram naar waar je het wilt laten verschijnen - ervoor zorgend dat het links van de kleine scheidingslijn staat die items in het dock en recent gebruikte scheiden - en het zal in het dock blijven.

9 Leer de Mac-sneltoetsen

Er zijn veel Mac-sneltoetsen op de Apple-interface voor menu's zoals Bestand en Bewerken, afdrukken en meer. We hebben eerder Command + Spatie genoemd om Spotlight te openen en nog een van jouw favoriete snelkoppelingen is Command + Shift + 3 waarmee je een snelle screenshot van jouw hele scherm kunt maken. En Command + Shift + 4 brengt een kruispointer omhoog waarmee je een specifiek deel van het scherm kunt selecteren om een screenshot te maken.

10 Open apps automatisch opstarten

Als je elke dag begint met het openen van dezelfde apps, dan kan je jouw Mac zo instellen dat die apps automatisch worden geopend bij het opstarten. Ga naar Systeemvoorkeuren > Gebruikers en groepen, selecteer jouw gebruikersnaam en klik op Open bij inloggen. Vink vervolgens de vakjes aan voor de apps die je automatisch wilt openen, of klikt op het plusteken om een app handmatig toe te voegen. 

Tot slot hopen we dat deze gids je nuttige tools biedt om aan de slag te gaan met jouw Mac. Zodra je gewend bent aan macOS, zul je het geweldig vinden om naadloos te kunnen werken met jouw andere Apple-apparaten. Toch liever persoonlijke ondersteuning? Geen probleem, dat kan gewoon bij Onlinemacwinkel.nl

Mocht je nog steeds met Windows moeten werken, maak je geen zorgen. macOS maakt het gemakkelijk voor je om bestanden, foto's en andere gegevens over te zetten van een Windows-pc naar jouw Mac. Je kunt ook Microsoft Office native op jouw Mac draaien, en je kunt zelfs Windows draaien. WIN-WIN!