U hebt net een nieuwe harde schijf of zelfs een snelle SSD aangeschaft voor uw Mac. Na enig voorwerk te hebben gedaan, instructievideo's op onlinemacwinkel.nl te hebben bekeken is het u gelukt de schijf te plaatsen. Trots zet u de Mac weer aan, maar deze komt niet verder dan het bekende mapsymbool met vraagteken, of hij start op met de oude schijf na het bijplaatsen van de nieuwe schijf. Wat nu?

Vrees niet, dit is heel normaal! De nieuwe schijf is echt niet stuk, maar deze is nog leeg waardoor de Mac start met een vraagteken. Om ervoor te zorgen dat uw Mac wel van de schijf kan starten, moet u deze opzoeken in het 'Schijfhulpprogramma' en een besturingssysteem installeren. Nu kunnen de manieren waarop u bij dit programma komt, verschillend zijn.

U hebt de schijf vervangen of bijgeplaatst en is bedoeld voor het draaien van een besturingssysteem. Om deze schijf van een nieuwe Mac OS X of macOS installatie te voorzien, heeft u een installatie USB stick nodig met het besturingssysteem erop. Ook is het mogelijk om de schijf compleet met besturingssysteem te bestellen, in dat geval hoeft deze na het plaatsen alleen nog als opstartschijf aangemerkt te worden. Hoe dat werkt leggen wij verderop in dit artikel uit. Hieronder vindt u de drie manieren waarop Mac OS X of macOS op uw nieuwe schijf geïnstalleerd kan worden. 




Installatie met behulp van een installatie USB stick

1. Start uw Mac met de 'Option' toets ingedrukt. Hierdoor start de Mac op naar een overzicht met alle
    opstartbare schijven.
2. Plaats de installatie USB.
3. De installatie USB zal nu verschijnen in het overzicht, waarna u erop kunt klikken.
4. De installatie wordt nu voorbereid, waarna de Mac zal starten naar een menu waar u Mac OS kunt
    installeren.
5. Heeft u een Sierra of hoger installatiemedium; dan staat het 'Schijfhulpprogramma' in het eerst zichtbare venster.
    Heeft u een ouder installatiemedium; dan staat het 'Schijfhulpprogramma' bovenin op de menubalk onder het kopje
    'Hulpprogramma's'. 



6. Open het 'Schijfhulpprogramma'. Installeert u macOS Sierra of ouder -> ga door naar stap 8.
7. Kies 'Weergave' en vervolgens 'Toon alle apparaten'.
 

8. Aan de linkerkant van het venster, ziet u een overzicht van alle beschikbare schijven.
    De nieuwe schijf zal daar tussen staan. U herkent deze aan de schijfnaam en het ontbreken van een
    partitie die bij de meeste Mac schijven de naam 'Macintosh HD' draagt.
9. Klik de harde schijf aan en klik vervolgens op het tabblad 'Wis' of 'Wissen'.*
10. U kunt daar de schijf een naam geven. Standaard zal de Mac er 'Naamloos' van maken. 
11. Klik nu op 'Wissen' en uw schijf is gereed voor gebruik.
12. Sluit het 'Schijfhulpprogramma' en u zult terugkeren naar het eerste menu.
13. Klik op 'installeer macOS' en vervolgens op 'Ga door'.
14. Doorloop de stappen 

Voorgeïnstalleerde harde schijf of SSD

Ook is het mogelijk om een nieuwe schijf te bestellen die reeds voorzien is van een Mac OS X of macOS installatie. In dat geval hoeft u de oude schijf, naast het wijzigen van de opstartschijf, alleen nog te vervangen.
1. Plaats de nieuwe schijf in uw Mac. 
2. Is de schijf vervangen, ga dan door naar stap 4, is deze bijgeplaatst, ga dan door naar stap 3.
3. Zet uw Mac aan en houd de 'Option' ingedrukt, totdat u een venster in beeld ziet verschijnen waar u een netwerk kunt selecteren. Klik vervolgens de nieuwe schijf aan om ervan te starten. 
4. Zet uw Mac aan en wacht totdat deze is doorgestart naar het welkomstvenster. 
5. Tijdens het doorlopen van de configuratie kunt u ervoor kiezen een nieuw account aan te maken of een bestaande te migreren met behulp van de 'Migratie Assistent'. 
6. Na het aanmaken van een nieuw account of het migreren van een bestaand account, gaat u naar de 'Systeemvoorkeuren'. Kies vervolgens 'Opstartschijf' en ontgrendel deze instelling door linksonder op
    het hangslot klikken. Na het ontgrendelen van de instelling klikt u op de nieuwe schijf en ten slotte op 'Herstart...'. Nadat de Mac opnieuw gestart is, is de nieuwe schijf ingesteld als de opstartschijf. 


Installatie met behulp van Internet Recovery

Had u al een nieuwe schijf besteld, maar niet gekozen voor een installatie USB of voorgeïnstalleerde schijf? Geen zorgen, u kunt altijd met behulp van Internet Recovery de klus alsnog klaren. 

Heeft u alle stappen juist doorlopen, maar strand u of de schijf niet zichtbaar? Neem dan contact met ons op via [email protected] of bel naar 075-6163779.

* Wanneer u de nieuwe schijf gaat wissen moet u de volgende zaken instellen; naam, structuur en indeling. Bij de naam kunt u vrijwel alles invullen, gebruikelijk is hier om te kiezen voor de naam 'Macintosh HD'. Bij structuur is de instelling afhankelijk van het type schijf en de versie van het besturingssysteem dat u gaat installeren. Harde schijven, ofwel HDD's, worden altijd ingesteld op 'Mac OS Uitgebreid' ongeacht de versie van macOS. Solid State Drives, ofwel SSD's, worden vanaf High Sierra ingesteld op APFS (Apple File System). Bij de indeling kiest u voor GUID-partitie-indeling, voor zowel HDD's als SSD's.