Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
18 Apr 2023

Hoe stop je ongewenste notificaties op je Mac?


Ontvang je te veel ongewenste meldingen op je Mac? Lees hier de verschillende manieren om het probleem voor eens en altijd op te lossen.

Je Mac kan aanvoelen als je digitale thuis, een veilige ruimte voor entertainment of werk. Echter, spam-meldingen kunnen snel de rust op je Mac verstoren, je lastigvallen met allerlei promoties en overbodige informatie.
Hoewel sommige meldingen legitieme onschadelijke promoties kunnen zijn die zich hebben opgestapeld tot spam, zijn sommige eigenlijk kwaadaardig en kunnen ze je doorverwijzen naar websites die je computer kunnen schaden.

Hier hebben we een lijst gemaakt van acties die je kunt ondernemen om spam op je Mac definitief te stoppen.

1 Verwijder Verdachte Agenda's

De Agenda-app is een waardevol hulpmiddel om evenementen, data en vergaderingen bij te houden. Echter, bepaalde abonnementen op agenda's kunnen de app overnemen en je overspoelen met eindeloze meldingen vol valse claims. Dit zijn de zogenaamde rogue calendars, waarop de bekende iPhone Agenda-spam is gebaseerd.

Je kunt verdachte agenda's op je Mac verwijderen door simpelweg deze stappen te volgen:

 1. Open de Agenda-app vanuit het Dock of gebruik Command + Spatie om het te vinden met Spotlight-zoekopdracht.
 2. Kijk in het linkerpaneel van de app naar de categorie genaamd Overig.
 3. Ctrl-klik (of klik met de rechtermuisknop) op verdachte agenda's en kies Afmelden.Hoewel deze meldingen eruit kunnen zien als een virus, zijn ze dat niet. De enige manier om ze te stoppen is door de betreffende agenda te verwijderen. En hoewel ze je computer misschien niet direct schaden, kunnen de links in de meldingen je doorverwijzen naar schadelijke websites.

2 Zet Browsermeldingen Uit

Websites kunnen soms toestemming krijgen om je te spammen met meldingen. Verdachte websites kunnen je op slinkse wijze verleiden om ze toestemming te geven via je browser, en je hebt dit wellicht gedaan zonder het te beseffen. Maar ook legitieme websites kunnen je spammen met meldingen die je op dat moment niet wilt ontvangen.

Hoe dan ook, je moet de meldingen van je browser uitschakelen, en dat kan door de toestemming van een specifieke website te verwijderen of door globaal de meldingen van je browser uit te schakelen.

Zo schakel je de meldingstoestemming van een website uit in Safari:

 1. Open Safari door te klikken op het icoon in het Dock.
 2. Klik op Safari in de menubalk om het dropdown-menu te openen.
 3. Kies Voorkeuren, en er zou een venster met voorkeuren moeten openen.
 4. Ga naar het gedeelte Websites en scroll omlaag naar Meldingen in het zijbalkmenu.
 5. Selecteer de website met spammeldingen en klik op Verwijder.
 6. Je kunt ook op Sta toe klikken en het wijzigen in Weigeren om de toestemming in te trekkenAndere webbrowsers zoals Chrome, Firefox en Edge bieden ook mogelijkheden om deze meldingen aan te passen in hun instellingen.

Als je je browsermeldingen volledig wilt uitschakelen, doe dan het volgende:

 1. Open Systeemvoorkeuren en selecteer Meldingen in het linkerpaneel.
 2. Er wordt een lijst van geïnstalleerde apps op je apparaat geopend (alfabetisch gerangschikt).
 3. Zoek je browser, selecteer deze en schakel de optie Sta meldingen toe uit.

Houd er rekening mee dat hiermee alle meldingen van je browser worden gestopt, inclusief belangrijke meldingen, dus gebruik het verstandig.

3 Controleer op Malware of Trojaanse paardenMalware is kwaadaardige software die is geïnstalleerd om schade aan te richten. En trojaanse paarden zijn malware die zich kunnen vermommen als nuttige apps. Je moet extra voorzichtig zijn bij het installeren van apps van onbetrouwbare bronnen. Je spammeldingen kunnen afkomstig zijn van malware die onbedoeld op je computer is geïnstalleerd.

Als een verdacht programma je blijft overspoelen met meldingen in het Berichtencentrum, is het gemakkelijk om te achterhalen waar het vandaan komt.

Hier is hoe je het kunt traceren:

 1. Ctrl-klik (of klik met de rechtermuisknop) op de melding en selecteer Meldingsvoorkeuren.
 2. Dit brengt je naar de meldingsinstellingen van het programma in de Systeemvoorkeuren-app, waar je de naam van de app die de meldingen stuurt zult zien.
 3. Nu je de naam van de app hebt, klik je op Finder en kies je Programma's.
 4. Sleep het verdachte programma naar het Prullenbak-icoon in het Dock.

Maar er zijn nog steeds zeer listige malware die zelfs aangepaste, niet-traceerbare meldingen kunnen maken. Je beste optie is om antivirussoftware te installeren die je Mac scant en verdachte bestanden opspoort. Met zowel Sophos en Malwarebytes, die beiden geheel gratis te gebruiken zijn, timmer je de gaten vrijwel helemaal dicht. Blijf wel alert op verdachte bestanden en websites; ook mét goede beveiliging is het mogelijk je Mac te infecteren. Kies je voor een betaalde versie? Maak dan een keuze uit deze programma's, omdat actieve antivirus programma's elkaar dan in de weg kunnen zitten. 

4 Wijzig je meldingsinstellingen

Wanneer mensen aan meldingen denken, denken ze meestal aan pop-upbanners. Maar er zijn andere manieren om meldingen te ontvangen. In de Systeemvoorkeuren zijn er verschillende instellingen die je kunt aanpassen voor de meldingen van een app.

Als de spam-meldingen op je scherm verschijnen en daar blijven als waarschuwingen, Ctrl-klik dan op een waarschuwing, selecteer Meldingsvoorkeuren en verander de meldingsstijl van Waarschuwingen naar Banners. Als je ze helemaal niet wilt, kun je dit wijzigen naar Geen of de optie Sta meldingen toe uitschakelen.

Je kunt ook andere instellingen aanpassen in het menu Meldingsvoorkeuren, zoals of je wilt dat de melding een geluid afspeelt of in het meldingencentrum blijft staan. Voor meer informatie kun je deze pagina over het beheren van macOS-meldingen raadplegen.

5 Afmelden van ongewenste e-maillijsten

Als je overmatige promotionele of nutteloze e-mails ontvangt die als spam-e-mailmeldingen worden weergegeven, is het tijd om je af te melden. Afmelden is beter, omdat het dempen van je e-mailapp tegen je kan werken, omdat je belangrijke e-mails kunt missen.

Hier is hoe je je kunt afmelden van ongewenste e-maillijsten:

 1. Start je e-mailapp of log in op je e-mail in een webbrowser.
 2. Selecteer een willekeurige nieuwsbrief uit je inbox.
 3. Scroll helemaal naar beneden in het bericht en klik op de link die zegt "Afmelden" of "Unsubscribe".
 4. Je wordt doorgestuurd naar een website waar je je afmelding moet bevestigen.In de toekomst is het belangrijk om voorzichtig te zijn waar je je online aanmeldt, omdat veel websites verborgen bevestigingen bevatten om je toe te voegen aan mailinglijsten.

Zeg vaarwel tegen spamnotificaties op je Mac

De tips hier zijn bedoeld om spam op je Mac te stoppen, zodat het weer aanvoelt als de digitale haven die je kent. Het is echter nog steeds van groot belang dat je voorzichtig blijft met de websites die je bezoekt en de apps die je gebruikt.

Veel van deze websites en apps zijn ontworpen om je te misleiden en je te laten denken dat ze onschadelijk zijn of je proberen te helpen. Wat de situatie ook is, houd deze tips in gedachten en je zou in staat moeten zijn om je notificaties weer onder controle te krijgen.